Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Henrik Stahle med sin fina abborre, som bidragit till toppställningen i Svenska Specimentävlingen.
Slutronden här – svenska artjägarna gör om upp segern

Detta har varit de stora abborrarnas år, och i synnerhet när det gäller antalet fångade exemplar över 2 kilo. Nu går Svenska Specimentävlingen in i sista ronden, där vi hittar ett gäng monsterborrar bakom toppställningen.

Nu har nye tävlingsledaren Svante Otter presenterat den sista rapporten inför avgörandet, och frågan är förstås om det dyker upp någon fisk som skakar om ställningen? Tävlingen leds just nu av Team Mött, där bland annat Henrik Stahle och Erik Petersson finns representerade med sina abborrar på 2530 gram respektive 2520 gram. De leder just nu före Umeå Spicemen och C4 Specimen.

I den individuella klassen har Christoffer Jansson en betryggande ledning inför den sista ronden, efter en imponerande säsong. Alla hans registrerade fångster, och de andras, hittar du här på Svenska Specimentävlingens hemsida.

Relaterad nyhet från din region
30 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta