Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Slutspurt i 100-klubben

Nu är vi inne i slutspurten av 100-klubben för 2010. En av dem som spurtat förtjänstfullt är Patrik Arvidsson, med två stycken hundraklubbare från Dalälven.
Ännu återstår en del hundraklubbare, fångade före årsskiftet, att registrera – innan vi kan summera 2010 års 100-klubb och Meterliga.
Patrik Arvidsson från Dala Husby gjorde ett ryck i slutet av december och lyckades vid isfiske fånga två stycken 101-centimetare. Båda fångade i samma vik på Dalälven, men definitivt inte samma fisk, eftersom den senast fångade var betydligt fetare och grövre än den första.
Den senaste gäddan fångades för övrigt på självaste nyårsaftonen, så Patrik fick verkigen ett fint slut på fiskeåret 2011. Hans sju fångade 100-klubbare räcker inte till en tio-i-topp, men åtminstone till att hamna före fiskekompisen Alexander Svanström i Meterligan.
Svenne Andersson

Patrik Arvidsson med en fet och fin gädda – hans sjunde 100-klubbare för året.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta