Sommaren 2019 börjar närma sig slutet och det gör även den populära ungdomstävlingen Artjakten. Däremot betyder det inte att Artjakten är avgjord riktigt än. " /> Slutspurt i Artjakten – imponerande resultat i toppen! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Fånga en höstborre du också! Här Gry Ottoson – som var en av många nöjda deltagare i ungdomstävlingen Artjakten. Foto: Privat
Slutspurt i Artjakten – imponerande resultat i toppen!

Sommaren 2019 börjar närma sig slutet och det gör även den populära ungdomstävlingen Artjakten. Däremot betyder det inte att Artjakten är avgjord riktigt än.

Utan tvekan så finns det mycket talang och intresse bland landets unga fiskare. I skrivande stund ligger Gustav Yxell och Erik Maripuu på en delad förstaplats med hela 49 fiskarter hittills. Frågan är om någon av dem hinner knipa art nummer 50 innan slutet på augusti, eller om Moa Maripuu som står på en säker tredjeplats med 45 arter smyger fram med fem snabba nya arter? Mycket kan hända och ingenting står säkert förrän sommaren är slut.

Helt klart är det ett imponerande resultat som syskonen Maripuu i jämtländska Ås presterat i sommar, liksom Gustav Yxell förstås.

Givetvis behöver man inte fånga 50 arter för att finna sommarens fiskeglädje. Gry Ottoson fångade abborren ovan på klassiskt flötmete och är definitivt inte sur för det.

Bara att dra ut nu och fiska de sista dagarna av sommaren – och glöm inte att ha kul ute vid vattnet också!

Läs vår tidigare rapportering om Artjakten:

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta