Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Slutspurt i Grand Slam

Victor Söderberg har totalledningen i Grand Slam Cup. Återstår att se om resultatlistan ser likadan ut på onsdag nästa vecka.

På onsdag nästa vecka är Grand Slam Cup 2011 över. Totalledare är Victor Söderberg, tätt följd av Jens Hedström och Andreas Jax. Vi närmar oss ett avgörande.
Det är sannerligen en kompetent skara predatorjägare som finns i toppen av Grand Slam Cup i år. Man kan väl gissa att ingen av dessa herrar kommer att ligga på latsidan den närmsta veckan. En cool fiskejacka, ett fiskeset och en oförgömlig fiskedag med Stefan ”Trumman” Trumstedt från CWC börjar skymta i horizonten. För att inte tala om äran…
Det är dock inte osannolikt att någon som befinner sig längre ner i resultatlistan seglar förbi och vinner. En stor fisk och allt kan ändra sig.
Följ upplösningen i Grand Slam Cup här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta