[/caption] " /> SM i gädda 2013 | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
SM i gädda 2013

– SM i gädda får nu ett stort lyft. Med ett större deltagarantal och fler deltävlingar ökar svårigheten att vinna och landets samlade gäddfiskeelit kommer att vara på plats i finalen, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig för Sportfiskarna Region Mälardalen. (Foto: Morgan Fihn)

Den prestigefyllda fisketävlingen SM i gädda expanderar och blir nu en landsomfattande kvalserie med stor final i oktober 2013 på Mälaren.
– Det är en ära att få arrangera Gädd-SM, en tävling som vi har stor respekt för och som betytt mycket under åren. Vi är stolta över att ha fått i uppdrag att inte bara utöka SM till fler orter utan även att ge gäddfisket den status det förtjänar. Tillsammans med Sportfiskarna och Svenska Gäddklubben ser vi fram emot att lyfta gäddfisket till en ny nivå, säger Niclas Årman på Sportfish Masters.
SM i gäddfiske arrangeras i år som ett samarbete mellan Sportfish Masters, Sportfiskarna och fiskeklubben Svenska Gäddklubben. Tävlingen ökar rejält i omfång med lokala kvaltävlingar och en stor nationell final. Sportfish Masters går nu som den första professionella aktören in och arrangerar ett SM i en fiskegren.

Finalen i SM i gädda arrangeras både som lagtävling och individuell tävling. Att vara Sveriges bäste gäddfiskare är kanske den mest prestigefyllda titeln man kan inneha bland sportfiskare.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta