Glada vinnare i Team Armagäddon (foto: Tero Paaki)[/caption] " /> SM i gäddfiske avgjort! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
SM i gäddfiske avgjort!
armagaddon_424

Glada vinnare i Team Armagäddon (foto: Tero Paaki)

Hela 94 team tävlade om titeln – Sveriges bästa gäddfiskare och när slutresultatet summerats stod gäddfreaksen i team Armagäddon överst på prispallen.
Lördagens final i Sportfish masters avgjordes i Mjörn utanför Alingsås. Gäddorna var petiga och relativt svårtrugade vilket visade sig tydligt via liverapporteringen på Sportfish Masters hemsida. Några av lagen gjorde trots det bra ifrån sig och tydligen var det mycket små beten som stod överst på menyn denna varma höstdag.
Sportfish masters är mycket mer än bara en tävling, för många gäddfiskare handlar det lika mycket om att umgås och träffas kring ett gemensamt intresse.
– Tävlingen är jäkligt rolig, inte bara fisket utan hela upplägget. Allt är bra anordnat med en riktigt rolig finalfest som även i år slutade långt in på småtimmarna, berättar fjolårets SM-mästare Tero Paaki.
Sportfish masters har funnits sen 2011 men det är sen 2013 tävlingen blev den officiella SM-tävlingen för gäddfiskare. Sportfiskarna och predatorgruppen är medarrangörer och tävlingen sponsras av bland annat Happy Angler och Linder.

– Tävlingsformen börjar sitta och vi har fått riktig kläm på hur allt ska arrangeras. Nu är det bara små detaljer som bör gås igenom och utvecklas. Nästa år kanske vi går ännu ett steg längre när det gäller hantering av fisk. Eftersom alla tävlingsfiskar återutsätt så är det mycket viktigt att fisken hanteras så skonsamt som möjligt, säger grundaren av Sportfish masters Niclas Åhrman.

Slutresultat:
Team
1. Team Armagäddon 1, 342cm
2. Team Wezzlan, 332cm
3. Team Gothia Pike V4, 317cm

Individ
1. Petter Persson, Team Stöt, 242cm
2. Johan Jansson, Team Wezzlan, 209cm
3. Björn Wendland, Team Piky Germany, 193cm

Längsta fisk
Petter Persson, Team Stöt, 112cm

För mer och detaljerad information – besök Sportfish masters hemsida

Mathias Larsson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta