Glada gäddfiskare trängs vid Alingsåsrampen. Mätbrädan och tävlingsbrickan måste återlämnas till tävlingsledningen senaste kl 16:30 (foto: Mathias Larsson).[/caption] " /> SM i gäddfiske – en folkfest på framfart | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
SM i gäddfiske – en folkfest på framfart
sportfishmasters_inlagg

Glada gäddfiskare trängs vid Alingsåsrampen. Mätbrädan och tävlingsbrickan måste återlämnas till tävlingsledningen senaste kl 16:30 (foto: Mathias Larsson).

Det är under blå hösthimmel som SM-finalen i gäddfiske avgörs, sjön Mjörn utanför Alingsås är arenan och närmare 100 teambåtar tävlar om pokalen i ett av årets största event för gäddfiskare
Trots ett relativt trögt fiske är stämningen på topp – glädje, gemenskap och gäddfiske är tre stora G som sammanfört närmare 300 sportfiskare för att göra upp om att bli Sveriges bästa gäddfiskare 2014.
– Tävlingen har nästan växt till dubbel storlek på bara ett år. Syftet med Sportfish masters är att främja sportfisket och framförallt gäddfisket. Det är dessutom viktigt att visa allmänheten att sportfisket är på framfart och att det faktiskt är riktigt coolt att fiska, berättar Alexander Alsbäck tävlingsfunktionär.

Dagens toppfisk är en 112-centimetare som Peter Persson från Team stöt lyckades lura upp ett par timmar in i tävlingen. Förutom Peter långa gädda lyser 100-klubbarna med sin frånvaro. I finalen tävlar man både som enskild fiskare och som team. Teamets fem längsta fiskar läggs samman och den båt som fångat flest cm godkänd gädda vinner. De deltagande lagens betesboxar skvallrar om att diverse gummibeten och tailbeten gått heta under dagen men rykten säger att riktigt, riktigt små beten varit mest effektivt för att locka, dagens tjuriga mjörngäddor. Hela 17 gäddor ska tydligen fått syna durken på en av teambåtarna, på just den här metoden. Nu väntar vi med spänning på slutresultatet…

Mer om om tävlingen läser du på Sportfish masters hemsida.

Mathias Larsson

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta