SM i gäddfiske – en folkfest på framfart

sportfishmasters_inlagg

Glada gäddfiskare trängs vid Alingsåsrampen. Mätbrädan och tävlingsbrickan måste återlämnas till tävlingsledningen senaste kl 16:30 (foto: Mathias Larsson).

Det är under blå hösthimmel som SM-finalen i gäddfiske avgörs, sjön Mjörn utanför Alingsås är arenan och närmare 100 teambåtar tävlar om pokalen i ett av årets största event för gäddfiskare
Trots ett relativt trögt fiske är stämningen på topp – glädje, gemenskap och gäddfiske är tre stora G som sammanfört närmare 300 sportfiskare för att göra upp om att bli Sveriges bästa gäddfiskare 2014.
– Tävlingen har nästan växt till dubbel storlek på bara ett år. Syftet med Sportfish masters är att främja sportfisket och framförallt gäddfisket. Det är dessutom viktigt att visa allmänheten att sportfisket är på framfart och att det faktiskt är riktigt coolt att fiska, berättar Alexander Alsbäck tävlingsfunktionär.
Dagens toppfisk är en 112-centimetare som Peter Persson från Team stöt lyckades lura upp ett par timmar in i tävlingen. Förutom Peter långa gädda lyser 100-klubbarna med sin frånvaro. I finalen tävlar man både som enskild fiskare och som team. Teamets fem längsta fiskar läggs samman och den båt som fångat flest cm godkänd gädda vinner. De deltagande lagens betesboxar skvallrar om att diverse gummibeten och tailbeten gått heta under dagen men rykten säger att riktigt, riktigt små beten varit mest effektivt för att locka, dagens tjuriga mjörngäddor. Hela 17 gäddor ska tydligen fått syna durken på en av teambåtarna, på just den här metoden. Nu väntar vi med spänning på slutresultatet…

Mer om om tävlingen läser du på Sportfish masters hemsida.

Mathias Larsson

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...