Nu har landets vassaste metare gjort upp om SM-medaljerna. Platsen för skådespelet var sjön Järvträsk i Västerbotten – och överst på prispallen hittar vi bland annat en bekanting från Jämtland. " /> SM i mete avgjort – nytt guld till unge Arvid Einarsson | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Arvid Einarsson (mitten) är redan en historisk svensk fiskare. Foto: Privat
SM i mete avgjort – nytt guld till unge Arvid Einarsson

Nu har landets vassaste metare gjort upp om SM-medaljerna. Platsen för skådespelet var sjön Järvträsk i Västerbotten – och överst på prispallen hittar vi bland annat en bekanting från Jämtland.

För en tid sedan berättade Fiskejournalen om unge Arvid Einarsson från Jämtland, som var den yngste deltagaren någonsin i mormyska-VM. Arvid är inte bara en grym pimpelfiskare, utan han hanterar även andra fiskemetoder flitigt. Det bevisade han genom att plocka hem SM-guldet i Järvträsk för Äldre herrjuniorer och även i lagtävlingen.

Så här berättar han själv om sitt SM-äventyr:

– Vi kom fram till sjön och efter en stund blev det lottning och det visade sig att jag fick två platser ifrån avgränsande området mot veteransträckan. Jag började med 4-meters och det var bra metspöfiske första 15 minuterna, sedan dog det av så jag testade 6-meters men de gav bara någon ströfisk. Så jag beslutade mig för att kasta ut bottenmetet i stället. Av erfarenhet så visste jag om att det gick en kant på vårt område och att jag var tvungen att komma förbi den för och få fisk. Första kastet så nappade det på en gång och sedan var racet igång! Mycket små abborre mellan 5-20 gram och mört mellan 10-120 gram. När vi kom till invägningen så såg jag att det var rätt lika mellan mig och min kompis Felix Andersson, så då blev man lite nervös men efter han vägt in så fick jag höra att jag hade mer, och då förstod jag att jag vunnit SM.

Om lagtävlingen med Felix Andersson och Filip Taskinen berättar Arvid så här:

– Jag tacklade bara upp 4:an och efter cirka 8 minuter så hade jag gnetat ihop fyra småabborrar, och då beslöt jag mig för och köra bottenmete  istället. Även här var det en kant cirka 80 meter ut som jag var tvungen och ta mig över för och få fisk. Mycket riktigt så nappade det direkt och sedan var racet igång. Sedan kom Filip och satte sig bredvid mig och fick ett gäng abborrar och mörtar, samt att Felix hade ett bra race på bottenmete första två timmarna också! När det var ungefär 30 minuter kvar så kom Felix och satte sig bredvid mig och började fiska bottenmete, för där han stod från början hade det dött av. Jag hade börjat få igång dem riktigt när Felix kom, sedan började han att få fisk och ju tightare det blev mot slutskottet så nappade det på bra där i slutet! Vi vägde in och ganska snabbt efteråt så fick vi veta att vi skulle få kliva högst upp på pallen igen och efter en timmes väntan så var det dags för prisutdelningen och vi fick kliva längst upp på pallen! Och mitt sjätte SM-guld blev landat!

Grattis till Arvid och övriga svenska mästare, säger vi på redaktionen!

Överlägset mest fisk under de individuella tävlingarna fick dock Roger Berglund från Skellefteå, som vann herrseniorklassen på 7055 gram. Bland damseniorerna blev det dubbelseger till hemmaklubben Norsjö SFK genom Annica Jonsson och Harriet Jonsson.

Alla resultat från SM-tävlingarna i traditionellt mete hittar ni här på Norsjö SFK:s hemsida.

Passa även på att läsa reportaget om Arvid Einarsson på Fiskejournalen:

Svenske Arvid Einarsson var historisk på VM i Bulgarien

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta