Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vem metar bäst traditionellt? Svaret får vi i september.
SM sprang på trubbel – måste flyttas fram

Det är många arrangemang och tävlingar som har tvingats ställa in eller skjutas fram denna säsong på grund av Covid-19. Även Svenska Mästerskapen i traditionellt mete måste senareläggas, men av en helt annan orsak.

Arrangörerna för SM i traditionellt mete i Karlstad, SFK Trekroken, har tagit beslutet att flytta fram tävlingarna till helgen 19-20 september. Anledningen är att de sprang på en krock med ett annat evenemang.

– Den ursprungliga helgen blev det en dubbelbokning då vattnet skulle användas vid en tävling i triathlon. Det blev en bra lösning för nu ges vi ytterligare två veckor på oss att planera, säger tävlingsledaren Kalle Abresparr till Sportfiskarna.

Han hälsar att inbjudan kommer att läggas upp inom kort på Sportfiskarnas hemsida och på klubbens hemsida.

Det ska också noteras att SM i traditionellt mete inte är detsamma som SM i mete. Sedan tidigare är det klart att det mästerskapet ska hållas i Nyköping 29 augusti. 

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta