Småhajar utsläppta i Öresund

Småfläckiga rödhajar på väg mot friheten. Foto: Øresundsakvariet

I måndags fick 89 småfläckiga rödhajar inleda sina liv i Öresunds vilda vatten. Fiskarna hade innan frisläppandet vuxit upp på Öresundsakvariet och fick hjälp av dykare att snabbt komma till rätta i sin nya miljö.

Öresundsakvariet i Helsingör har haft stor framgång med att få småfläckiga rödhajar att föröka sig i fångenskap. Två honor – som för några år sedan inlämnats av fiskare – har gett mängder av befruktade ägg som kläckts i akvarier. Hajarna blev till slut så många att de antingen behövde avlivas – eller släppas fria.

Eftersom kläckning sker kontinuerligt hade hajarna olika storlek när de släpptes ut. 15 av hajarna var över 30 centimeter, men majoriteten var betydligt mindre. Foto: Kristin Johansson

Akvariet valde det senare, och i måndags styrdes deras båt till stenrevet Grollegrundet på den svenska sidan, där yrkesfiskare tidigare fått småfläckiga rödhajar i sina garn. De allra första simtagen togs tillsammans med dykaren Jens Larsen, som på tolv meters djup fick se hajarna ge sig av.

Foto: Øresundsakvariet

En som är glad för måndagens insats är akvariets chefsdjurskötare Kristian Vedel.

”Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet”

– Det finns ingen grund till att avliva friska djur som skulle ha kläckts i området om inte honorna infångats. Hajar i hela världen är en av de viktigaste djurgrupperna i ekosystemet. De är topp-rovdjur som bidrar till att de sundaste individerna hos bytesdjuren överlever. Eftersom arten är etablerad i Öresund känns det riktigt bra att våra hajar kan bidra till beståndet, säger han.

Den svenska marinbiologen Kristin Johansson medverkade under frisläppandet. Hon arbetar som projektansvarig för Mitt Hav och hoppas nu att hajarna kommer trivas i sin nya miljö.

”Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund”

– Vi vet att det finns en del småfläckiga rödhajar i Öresund, men har ingen exakt siffra på beståndets storlek eller geografiska spridning. Förhoppningsvis kommer de här hajarna att få leva långa och spännande liv i Öresund, hälsar hon.

Ni vet väl att även den bohuslänska skärgården får årliga tillskott av småfläckiga rödhajar? Havets Hus i Lysekil har i många år satt ut fiskar som en del i deras bevarandeprojekt. Deras hajsläpp har pågått sedan 2002 och det senaste kan du läsa om här.

Hans Hällman

Publicerad: 27 September 2017
Av: Hans Hällman