" /> Småländsk "rock-festival" på flugfiskevis | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
I början av juni ska torrflugorna blötas! Bild: Holm Guiding
Småländsk ”rock-festival” på flugfiskevis

När den stora åsandsländan – eller ”rocken” – kläcks bjuds både öring och flugfiskare på fest. Holm Guiding erbjuder en weekend i Alsterån för alla som vill uppleva detta skådespel med flugspöt i hand.

Programmet sträcker sig mellan 2-4 juni och innehåller mycket. Förutom mängder av fiske blir det kasttips från castingvärldsmästaren Ola Spång, flugbindning med Sameos mönsterbindare Kalle Nilsson och utrustningstips med resten av Sameo Pro-team.

Torrflugefiske mitt i ”Danica-tid”, alltså när Ephemera danica kläcks från sitt nymfstadium, är många flugfiskares dröm. Foto: John Alstermo

Hela lördagen ägnas åt fiske liksom söndagen innan hemfärd.

Deltagare bor på vandrarhemmet i Målerås och får hjälp med alla transporter till och från fiskevattnet.

Vill du boka plats eller veta mer? I så fall kan du mejla John Alstermo på john.alstermo@telia.com eller ringa honom på 070 2266907.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
19 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta