Småskalig vattenkraft ska följa lagen

Den småskaliga vattenkraften måste söka tillstånd och följa lagen som alla andra, menar Fiskejournalens chefredaktör, Martin Falklind.

Den småskaliga vattenkraften ska inte behöva följa svensk lagstiftning, anser LRF, SVAF (Svensk Vattenkraftsförening) och Centerpartiet. Denna ståndpunkt har fått stor plats i landsbygdspressen på sistone.
Både i debattartiklar och i pressen utmålas nu många små vattenkraftsägare som offer för myndigheterna. Bakgrunden är att alla som har ett kraftverk i ett vattendrag måste ha tillstånd för detta.
– Det är inget märkligt att man måste ha ett tillstånd när man har en verksamhet i ett vattendrag. Det märkliga är att det finns så många små kraftverk som aldrig haft ett tillstånd och som nu blir upprörda när de måste ha ett, säger Martin Falklind chefredaktör på Fiskejournalen.
En stor mängd av de minsta kraftverken har länge nöjt sig med att hänvisa till så kallad ”urminnes hävd”. Detta begrepp kan bäst förklaras som tanken att ”här har det alltid varit ett kraftverk, så därför får jag fortsätta att ha det”. Man har dock slagit fast i Svea Hovrätt att ett sådant resonemang inte gäller.

Att söka tillstånd kostar pengar.
När kraftverksägaren har sökt tillståndet, ska det ske en miljöprövning av kraftverket. Detta kan kosta mer pengar, beroende på vilka miljöåtgärder som Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen föreslår. Om kraftverksägaren inte vill vidta nödvändiga miljöåtgärder, får denna inte tillstånd att köra vidare.
– Det är klart att det kan bli jobbigt för den enskilde som länge vant sig vid att slippa undan kostnader och miljöanpassningar, men i alla andra fall vänjer vi ju oss vid att lagar och regler förändras i takt med tiden. Det märkliga tycker jag är att stora organisationer som LRF, istället för att stötta den enskilda ägaren i en oundviklig förändringsprocess, anser att lagarna som Sveriges Riskdag har stiftat inte skall gälla alla, säger Martin Falklind.

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...