Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Småtorsken är här

En handfull framtidshopp. Stora mängder småtorsk har upptäckts i norra Kattegatt och Skagerrak. (Foto: Anders Nicander)

I förra veckan nåddes vi av den fantastiska nyheten att det just nu finns stora mängder småtorsk i norra Kattegatt och Skagerrak. I går hittade vi dem i en av Västkustens hamnar.
Det är inga stora fiskar det handlar om när forskarna pratar om torsken man hittat. I dagsläget är de 10-15 centimeter långa så det lär dröja några år innan de kan räknas som stora nog att kallas sportfiskar. Om de nu finns kvar. Som vi berättat i tidigare notiser är hoten många, främst från yrkesfisket, och ingen vet säkert om det är frågan om stationär fisk som kommer finnas kvar här som vuxna.
Även om frågetecknen är många tänds ett nytt hopp om friska bestånd av torsk i skärgårdshavet och kanske kan vi åter få uppleva det fantastiska torskfiske som en gång fanns i våra kustvatten.
För att läsa mer klicka HÄR
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta