" /> Småvar fångad i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Sensationell fångst. Småvaren fångades under ett turbåtsfiske och fördes till Statens naturhistoriska museum där den fotograferades. Foto: Henrik Carl
Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Det är som bekant inte alltid storleken som räknas. När Thomas Pihl drog upp den första småvaren i Öresund på 113 år var stämningen hög på den danska turbåten Fyrholm.
För att vara helt säker på arten skickades fisken till Statens naturhistoriska museum i Köpenhamn, där Henrik Carl på Fiskeatlasset kunde bekräfta att det rörde sig om en småvar.

– Småvar är vanligare i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt där den emellanåt fångas i trål under provfiske, berättar han.

Läs mer om fångsten här.

Läs mer om arten småvar här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta