Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Snabbväxande lax

Fångstmannen Ruben Rasmussen (tv) med sin lax på 15,6 kilo. En mist sagt väldokumenterad fångst. (Foto: Jens P. Jeppesen/Öresundsakvariet)

Ruben Rasmussen från Helsingör fick en oväntad fångst när han fiskade torsk i norra Öresund. En lax på 15,6 kilo slök pilken. Forskare från Öresundsakvariet och DTU Aqua gjorde en omfattande genetisk studie av fisken.
En solig dag den 7 mars 2011 fick Ruben Rasmussen en lax på 15,6 kilo – när han pilkade torsk. Först var man osäker på om fisken var en lax eller havsöring. Om det skulle visa sig vara det senare hade fångsten inneburit danskt rekord. Man bad Öresundsakvariets marinbiolog om hjälp för att artbestämma och denna konstaterade att fisken var en lax.
På grund av den udda fångstplatsen och metoden togs prover på laxen för att utröna vilken stam den tillhörde och hur gammal den var. Detta skedde med DNA-analys.

Det visade sig att laxen tillbringat sina första två år i rinnande vatten och de nästföljande tre åren i saltvatten. Fisken var med andra ord endast fem år gammal när den fångades, 15,6 kilo tung. Vid fångsttillfället hade fisken påbörjat sin vandring till platsen där den föddes, för att leka.
Genetiker vid DTU Aqua lyckades senare spåra laxens ursprung till Ätran med hjälp av genetiska markörer, även kallade microsatteliter.
Laxen är kanske den största som spöfångats vid torskfiske i Öresund – och med säkerhet den mest omfattande artbestämningen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
54 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta