Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Snabbväxande lax

Fångstmannen Ruben Rasmussen (tv) med sin lax på 15,6 kilo. En mist sagt väldokumenterad fångst. (Foto: Jens P. Jeppesen/Öresundsakvariet)

Ruben Rasmussen från Helsingör fick en oväntad fångst när han fiskade torsk i norra Öresund. En lax på 15,6 kilo slök pilken. Forskare från Öresundsakvariet och DTU Aqua gjorde en omfattande genetisk studie av fisken.
En solig dag den 7 mars 2011 fick Ruben Rasmussen en lax på 15,6 kilo – när han pilkade torsk. Först var man osäker på om fisken var en lax eller havsöring. Om det skulle visa sig vara det senare hade fångsten inneburit danskt rekord. Man bad Öresundsakvariets marinbiolog om hjälp för att artbestämma och denna konstaterade att fisken var en lax.
På grund av den udda fångstplatsen och metoden togs prover på laxen för att utröna vilken stam den tillhörde och hur gammal den var. Detta skedde med DNA-analys.

Det visade sig att laxen tillbringat sina första två år i rinnande vatten och de nästföljande tre åren i saltvatten. Fisken var med andra ord endast fem år gammal när den fångades, 15,6 kilo tung. Vid fångsttillfället hade fisken påbörjat sin vandring till platsen där den föddes, för att leka.
Genetiker vid DTU Aqua lyckades senare spåra laxens ursprung till Ätran med hjälp av genetiska markörer, även kallade microsatteliter.
Laxen är kanske den största som spöfångats vid torskfiske i Öresund – och med säkerhet den mest omfattande artbestämningen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta