Den här årstiden är det många som smyger längs bäckarna i hopp om att se skådespelet med lekande öring. I Nybroån kan man verkligen snacka om publikfrieri, där det plötsligt simmade upp 2 500 öringar på bara ett dygn! " /> Snacka om stim – 2 500 öringar på endast ett dygn | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Det är liv och rörelse vid fiskräknaren vid Nybroån. Foto: Fiskdata.se
Snacka om stim – 2 500 öringar på endast ett dygn

Den här årstiden är det många som smyger längs bäckarna i hopp om att se skådespelet med lekande öring. I Nybroån kan man verkligen snacka om publikfrieri, där det plötsligt simmade upp 2 500 öringar på bara ett dygn!

En grann öring på väg uppåt! Foto: Fiskdata.se

Det är Hans Fischlein, ordförande i fiskevårdsföreningen YFS, som uppmärksammar oss på den enorma anstormningen av öring i Nybroån. Själva fiskräknaren är placerad vid det numera nedlagda sockerbruket i Köpingebro, cirka 5 kilometer från Nybroåns mynning i havet. Fram till 2012 fanns det en damm på den aktuella platsen som stoppade fiskvandringen, men sedan den revs och ersattes med en ny fiskväg så strömmar det livligare av både vatten och fisk.

Det absoluta rekordet sattes under en dag i oktober, då det alltså steg 2 500 öringar på bara ett dygn. Det tidigare rekordet låg på mellan 800–900 fiskar.

– Jag har aldrig varit med om en sådan stigning. Det har rivits ett vandringshinder längre ned i ån, vilket gjorde att mycket fisk kunde simma upp samtidigt när regnet kom, berättar Hans Fischlein för Fiskejournalen.

Han säger också att alla öringarna ser friska ut, och att alla som vill kan beskåda fiskvandringen på fiskdata.se Köpingebro i Nybroån. Eller naturligtvis på plats vid själva ån!

Läs även om detta:

Hopp blev flopp – fiasko för fiskvandring i Moälven

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta