Annons
Snacka om streetfiske – rudor fick räddas i stan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Rudan – en utpräglad dammfisk, som var på villovägar i Umeå.
Snacka om streetfiske – rudor fick räddas i stan

Umeå drabbades under den gångna helgen av stora översvämningar – vilket normalt sett inte innebär några hot för lokala fiskbestånd. Men i Umeå fick invånare rycka ut för att rädda fisk på stadens gator.

Det var efter kraftiga skyfall som bland annat Tvärån steg långt över sin normala nivå, med följden att bland annat flera bostäder fick vatten i källaren. Parallellt som räddningstjänsten och andra aktörer försökte få bukt med översvämningen så pågick det även andra räddningsaktioner. Det visade sig nämligen att rudor tagit sig ut från Sandbackadammen och blivit strandsatta i pölar som bildats av översvämningen, rapporterar Folkbladet. Det var många Umeåbor som engagerade sig i situationen och hjälpte till att flytta fiskarna tillbaka till dammen.

Enligt uppgifter till Folkbladet så tros rudorna i Sandbackadammen ha kommit till dammen från en annan närliggande damm. Bland dem som hjälpte till att rädda fiskar var Johan Sikström.

– På sätt och vis är det en häftig upplevelse och barnen tycker att det är spännande, men det får ju allvarliga konsekvenser också. Våra grannar har fått en decimeter vatten i källaren, men vi har klarat oss, säger Johan Sikström till Folkbladet.

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta