Många arrangemang har ställts in i dessa coronatider och det finns ett uppdämt tävlingssug bland många sportfiskare. Då kommer rikstävlingen Sommargäddan som ett brev på posten. " /> Snacka om tajming: Populära Sommargäddan snart igång | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jonathan Nordin med sin gädda på 121 centimeter. Han och kompisarna i Savage Gear Northern Influence vann Sommargäddans final. Foto: Privat
Snacka om tajming: Populära Sommargäddan snart igång

Många arrangemang har ställts in i dessa coronatider och det finns ett uppdämt tävlingssug bland många sportfiskare. Då kommer rikstävlingen Sommargäddan som ett brev på posten.

Sommargäddan 2019 blev större än vad arrangörerna vågade hoppas på, och totalt var det 504 (!) lag över hela landet som gjorde upp i grundomgången. Nu är det dags att anmäla sig till upplagan 2020, och med tanke på restriktionerna om social distansering så är Sommargäddan bättre tajmad än någonsin. Upplägget är som vanligt att alla tävlar på valfritt vatten i hela Sverige, så någon trängsel kommer det inte att bli fråga om.

– Ja, efter ett år av längtan har det blivit dags att börja vässa krokarna för på självaste nationaldagen 6 juni sparkar årets upplaga igång, och anmälan öppnar redan lördag 25 april, säger tävlingsledaren Daniel Lövstedt.

Konceptet att tävla i sitt hemmavatten och mäta sig mot resten av Sverige har blivit en stor succé och är nu inne på sin 6:e säsong.

– Tävlingsledningen har kämpat i ett helt år för att göra den bästa tävlingen någonsin och via enkäter har de fått svar på frågor som har tagit tävlingen vidare i utvecklingen, berättar Daniel och presenterar här nedan de nya reglerna.

Nyhet 1: Topp tre i varje zon tar sig nu till final, detta stod klart då det alternativet vann överlägset i vår enkät.

Nyhet 2: Sverige är som tidigare indelat i 5 zoner i kvalet, det som är nytt är att vi har gjort det ännu mer attraktivt att vinna sin zon genom att även ge ut fina priser även här. Topp tre i varje zon får förutom en plats i finalen fina priser från våra sponsorer.

Nyhet 3: Tillsammans med en av våra nya sponsorer vinner nu även längsta gäddan i varje zon ett fiskeställ.

Här kan du läsa mer om Sommargäddan och hur du anmäler dig.

Missa inte att läsa om de sanslösa fiskarna i Sommargäddan 2019:

Sanslöst resultat gav Savage Gear segern i finalen

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta