Nu har vattnet stigit i Tranås Energis senast byggda faunapassage och det är bara grönskan och fiskarna som fattas. Båda dyker förhoppningsvis upp framåt våren, och fler spännande projekt är på gång! " /> Snart öppen vattenväg mellan tre sjöar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Snart kan öringen vandra fritt genom Bulsjöån, från Västra Lägern vidare till Östra Lägern hela vägen fram till Sommen. Här syns faunapassagen i Forsnäs.
Snart öppen vattenväg mellan tre sjöar

Nu har vattnet stigit i Tranås Energis senast byggda faunapassage och det är bara grönskan och fiskarna som fattas. Båda dyker förhoppningsvis upp framåt våren, och fler spännande projekt är på gång!

Innan man är helt klara i Forsnäs ska vissa biotopvårdande åtgärder göras i den naturliga sträckan av fiskvägen, för att underlätta för fisken att ta sig fram.

Sedan är det dags att ta tag i nästa projekt och anläggningen som står näst på tur är vattenkraftstationen i Visskvarn. Även här ska en faunapassage i form av fiskväg byggas och på så sätt göra det möjligt för Sommenöringen att ta sig uppströms vattensystemet, och tillbaka igen. Bygget sätts igång till hösten och blir klart innan årsskiftet.

Även här ska en faunapassage i form av fiskväg byggas och på så sätt göra det möjligt för Sommenöringen att ta sig uppströms vattensystemet…

Den gamla kvarndammen och fallet i Oppeby är vackert, men ett hinder för vandrande fisk.

Sedan finns bara ett hinder kvar innan målet om öppen vattenväg mellan tre sjöar är uppnått. Det är den gamla kvarndammen i Oppeby, en bit från Forsnäs. Just nu pågår förstudier och under våren sker samråd med Länsstyrelsen för att hitta den bästa lösningen som gör det möjligt för fisken att passera.

Vill du se fler bilder från Tranås Energis anläggningar? Kolla gärna in på Tranås Energis instagram!

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta