Vissa fruktar redan en torr och varm sommar – men på vissa håll har våren knappt kommit. I stora delar av norra Sverige finns enorma mängder snö kvar, vilket bådar för fina fiskeflöden långt in på säsongen. " /> Snömassor kvar – då spår öringspecialisten Stig sen vårflod | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Flugfiskaren Stig Torniainen spår vårflod ända in i juli, åtminstone i västra Jämtland. Foto: Privat
Snömassor kvar – då spår öringspecialisten Stig sen vårflod

Vissa fruktar redan en torr och varm sommar – men på vissa håll har våren knappt kommit. I stora delar av norra Sverige finns enorma mängder snö kvar, vilket bådar för fina fiskeflöden långt in på säsongen.

De senaste säsongerna har flera fiskevatten tvingats stänga på grund av för höga vattentemperaturer, men så här långt ser det lovande ut från åtminstone Jämtland och uppåt. På vissa håll är det rekordtjocka snömassor, och det torde innebära att åtminstone juni och juli bör vara räddade för sportfiskare.

– Det påminner hittills om 2012 när vi hade hög vattenföring långt in i juli. Det är mycket snö kvar i fjällen, och ingen vårvärme i sikte.

Det rapporterar Stig Torniainen i jämtländska Järpen. Oss veterligen har få sportfiskare i landet sådan koll på både väder, vattenstånd, insekter och fisk under årets alla månader. Stig tillhör kategorin fiskare som inte ställer undan flugspöt bara för att det är isflak och snödrev. Många av de som följer honom på sociala medier höjer nog ögonbrynen när han lurat upp en februariöring på egenbunden streamer, medans andra sitter i soffan och tar ett värmande fotbad. Typ.

Med andra ord har säsongen börjat innan den ens slutat för honom.

– Det hugger ibland på vintern, men det är inget man kan räkna med. Men när det är milt och öppet vatten så, varför inte. Jag har ju fått ett par stycken i varje fall, berättar Stig för Fiskejournalen.

Enligt honom har skidåkarna i Åre aldrig haft så bra skidåkning på Skutan i maj som det är detta år, och det innebär att skidsäsongen och flugfiskesäsongen hinner mötas för en del.

– Åreälven har just nu en, för årstiden, låg vattenföring. När värmen väl kommer är det mycket snö som ska smältas och transporteras via åar och älv. Jag gissar att vi kommer att få en sen vårflod, med höga vattenflöden långt in i juli.

Vi tackar Stig för den lovande prognosen, och uppmuntrar er att läsa våra ”hemstertips” nedan:

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta