Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Snön saknades i Älvkarleby

Premiärhelgen i Älvkarleby resulterade i 71 fångade öringar över minimimåttet, och två övervintrade laxar.
Solen strålade hela helgen från klarblå himmel. Dagen före premiären var det snöoväder. De erfarna Älvkarlebyfiskarena hade gärna sett att snön istället kommit under fiskepremiären.
– Då hade fisket säkert varit betydligt bättre, berättade Tomas Lennström, som är en av de allra mest rutinerade vid älven.
Öringfångsterna i Dalälven har minskat stadigt under många år. Fisket i älven är praktiskt taget helt uppbyggt av den kompensationsutsättning av smolt som kraftproducenterna i älven är skyldiga att göra. 2009 sattes 86 000 havsöringssmolt ut, vilket är betydligt fler än föregående år.
Just nu är det framförallt övervintrad fisk som fångas. När vattentemperaturen börjar stiga söker sig blank fisk från havet upp i älven. I Älvkarleby fångas de flesta öringarna under andra halvan av april. Öring från den stora utsättningen 2009 förväntas dominera i fångsten i år. Efter sina två år i havet väger öringarna nu uppemot två kilo.
Bernt Moberg

Premiärens största öring, 3,4 kilo. Mikael Weman fångade den från Korallen. (Foto: Bernt Moberg)

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta