Kallt vatten och pelagisk gös utgör grundpelarna i Henrik Johanssons favoritfiske. Ser man till gårdagens fångst så verkar han ha kläm på detaljerna då han nu kan briljera med både personbästa och nytt sjörekord. " /> Snudd på 11 kilo för Henrik Johansson | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Den här gösen kan faktiskt vara årets hittills största. Lyssna på storyn kring fångsten och fångstmannens tips.
Snudd på 11 kilo för Henrik Johansson

Kallt vatten och pelagisk gös utgör grundpelarna i Henrik Johanssons favoritfiske. Ser man till gårdagens fångst så verkar han ha kläm på detaljerna då han nu kan briljera med både personbästa och nytt sjörekord.
Boråskillarna Henrik Johansson och Mikael Jörkander i team VOB har under de senaste fem åren lagt mycket tid på det pelagiska vertikalfisket, eller ”prickskytte” som den breda massan benämner fiskemetoden. Att leta upp stora gösar har blivit deras sport och om man lyssnar till Henriks ord så hör man att de verkar har koll på läget då flera fina gösar hunnit upp och vända i grabbarnas båt, redan i år. Fiskejournalen ringde upp Henrik för att få berättelsen om hur storgösen hamnade i håven, vi passade i samma veva på att klå Henrik på några snabba tips om hur man lyckas med det kalla prickskyttefisket. Henrik berättar:
– När vi gled ut på sjön Mjörn möttes vi av ett ganska bistert väder, nordostan och 8-9 sekundmeter står ju inte överst på önskelistan när man ska ut fiska. Efter en stund såg jag ett fint eko långt ute åt sidan på det sidoseende ekolodet, jag vände om men lyckades inte pricka rätt direkt. Jag vände upp en gång till och fick in skuggan på 2D-lodet. Jag greppade direkt att fisken var i rörelse och lyckades placera båten lite framför fisken och skickade ner jiggen för att få stopp på den. Efter några försiktiga lockryck valde jag att gå ner något närmare fisken som sakta började stiga mot betet. Fisken sög in jiggen i munnen och jag svarade med ett benhårt mothugg. Fisken var fast. Orubblig. Sköna stötar avlöstes mot en och annan rusning mot djupare domäner.

Fisken var fast. Orubblig. Sköna stötar avlöstes mot en och annan rusning mot djupare domäner.

Efter ett tag kunde jag långsamt pressa upp fisken mot ytan och precis när jag får syn på den gör den ytterligare ett par kraftfulla tvåmetersrusningar i sidled. Jag bestämde mig för att ta fisken rätt hårt, jag vågade helt enkelt inte ha kvar den på linan. Efter en turbulent håvningsprocedur lyckades jag och Mikael slutligen säkra fångsten. I samma stund som fisken gled in i hävnätet trillande en rätad krok ur mun på fisken. Ibland har man tur. Först förstod vi inte hur stor fisken var men efter en kortare inspektion insåg vi att gösen kanske skulle bräcka tiovallen. Vågen stannade på 10,96 kilo och måttbandet kunde rullas ut hela 93 centimeter – vi kunde konstatera att tidernas största Mjörn-gös låg i båten, berättar Henrik.

Vågen stannade på 10,96 kilo och måttbandet kunde rullas ut hela 93 centimeter – vi kunde konstatera att tidernas största Mjörn-gös låg i båten…

Fiskejournalen gratulerar team VOB, och framför allt Henrik till en fantastisk upplevelse och avslutar med några snabba tips från fångstmannen.

Vertikalfiskedrömmen – en gös på 10,96 kilo och 93 centimeter

Kallt prickskyttefiske enligt team VOB
Sök fisken i fyra till fem knop. Då är det enklare att sålla ut större fisk på det sidoseende ekolodet. De mindre syns dåligt i den farten. Dessutom täcker du stora ytor.

Fiska med stora mörka jiggar i 8-12 tumsklassen. Favoriterna är Westin Black Mamba och Sluggo från Lunker City med en skalle på 35-40 gram.

För att undvika linbrott gå upp i dimension. 0,16 millimeter med en flourocarbontafs på 0,60 millimeter är perfekt.

Ser du ett intressant eko på det sidoseende ekolodet så vänd upp och sväng tillbaka mot ekot istället för att backa tillbaka på det.

Får du in fisken rakt under båten så kör lugnt över fisken, när du kommit tio till tolv meter bort så börjar du försiktigt backa tillbaka över fisken.

Fiska jiggen med mycket försiktiga lockryck.

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta