Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Snyggaste gäddan

Jonatan Jörlås har inte varit så tävlingsinriktad i år, så han har inte brytt sig om att anmäla alla metergäddor till 100-klubben. Men den här gäddan tyckte han var så fint tecknad att den borde få komma med.
Jonatan har rapporterat in en hel hög med 100-klubbare genom åren. 2009 var han med på tio-i-topp och året före precis utanför. Men i år har det alltså inte blivit så mycket rapporterat, trots goda fångster. I mitten av oktober var han ute och trollade på Vänern.
”Fick fyra gäddor över metern denna sköna dag. Den här var näst störst i en svit på 106, 113, 114 och 120 centimeter långa gäddor. Det har blivit några metergäddor under året, men jag har inte varit så tävlingsinriktad i år. Jag anmäler just denna för att teckningen var riktigt läcker”, skriver Jonatan i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Jonatan Jörlås tyckte att den här gäddan var så snyggt tecknad att han ville anmäla den till 100-klubben.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta