Socialdemokraterna i norr splittrade i laxfrågan

Det är förbjudet att sälja eller saluföra fritidsfiskad lax sedan maj 2011, då riksdagen fattade beslut i frågan.

Det är förbjudet att sälja eller saluföra fritidsfiskad lax sedan maj 2011, då riksdagen fattade beslut i frågan.

Efter det att riksdagsledamoten Karin Åström (s) från Överkalix i Norrbottens län gick ut med att hon ville förbjuda fritidsfisket efter lax med kommersiella redskap, kom reaktionerna. Hon menar bland annat att fisket inte är försvarbart, åtminstone inte så länge som laxälvarna inte når det internationella målet för hållbara bestånd, skriver NSD.
Bengt-Olov Innala (s), vice kommunalråd i Haparanda, rasar över partikamratens utspel, och menar att debatten är gammal och att förslaget visar på okunskap.
Fritidsfisket och yrkesfisket har varit en stor del av familjen Innalas göranden under många år. Bengt-Olov Innala menar fritidsfisket är ett bra komplement till skogs- och jordbruk, att förbudet skulle kunna spoliera viktiga arbetstillfällen.
Enligt NSD förstår inte Bengt-Olov Innala den nuvarande debatten, eftersom det är ett enormt uppsving av lax i exempelvis Torneälven. Om problem finns i Kalixälven, måste detta diskuteras i Kalix älvdal. Därtill, menar han att utestänga fastighetsägarna från att fiska lax med kommersiella metoder, är som att utestänga jordbrukare eller skogsägare att odla på sina ägor.
Karin Åström (s) å sin sida menar att hon har stöd av forskningen och att vi måste vara oroade över laxtillgången i Östersjön. Det handlar faktiskt om att bevara ett laxbestånd som är långsiktigt livskraftigt, det handlar om att få stopp på överfisket i Östersjön och det handlar slutligen om att värna yrkesfiskarna, eftersom fritidsfiskare som säljer lax snedvrider konkurrensen. Karin Åström hänvisar också till det riksdagsbeslut av den 7 maj 2011, som säger att det är förbjudet att sälja eller saluföra fritidsfiskad lax, allt enligt NSD, lördagen den 4 januari 2014.

Vill du vara med och påverka – och förbättra laxens situation? Klicka här.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...