Det finns sju vandringshinder att åtgärda mellan Mälaren och Hjälmaren. (Foto: Anders Stridh) Det finns sju vandringshinder att åtgärda mellan Mälaren och Hjälmaren. (Foto: Anders Stridh)[/caption] " /> Sökes: Projektledare för fria vandringsvägar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sökes: Projektledare för fria vandringsvägar
Det finns sju vandringshinder att åtgärda mellan Mälaren och Hjälmaren. (Foto: Anders Stridh)

Det finns sju vandringshinder att åtgärda mellan Mälaren och Hjälmaren. (Foto: Anders Stridh)

Eskilstuna kommun har beslutat att återskapa fria vandringsvägar i hela Eskilstunaån och söker nu en projektledare för arbetet.
Projektbeskrivning:
För att återskapa fria vandringsvägar har det som ett inledande steg avsatts 15 miljoner kronor för 2014 och 2015 men projektet beräknas pågå ytterligare år efter det. Kommunens bedömning är att det krävs betydligt mer pengar för att kunna åtgärda hela åns sträckning och har därför ansökt om statliga medel till projektet från Länsstyrelsen/Havs- och vattenmyndigheten. Kommunen avser även undersöka möjligheterna till stöd för projektet från andra finansieringskällor. Det finns totalt sju vandringshinder på sträckan mellan Mälaren och Hjälmaren som har 22 meters fallhöjd. Vandringshindren består av både kraftverk och ett antal dammar. Avsikten är att i första hand skapa vandringsvägar för ett antal rödlistade arter som asp, ål, nors och gös men alla fiskarter och vattenlevande organismer kommer att gynnas av fria vandringsvägar.
Projektets primära mål är att Eskilstunaån ska nå miljökvalitetsnormen för god ekologisk status och det nationella miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag. Samtidigt skapas nya förutsättningar för att utveckla ett attraktivt sport- och fritidsfiske i en spännande miljö. Rekreationsvärden ökar i och med att medborgarna kommer att kunna se vandrande fisk på nära håll – inne i de centrala delarna av Eskilstuna och Torshälla.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta