Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sommargädda med kondition

Patrick Olsson fångade den här vackert tecknade sommargäddan i Västerviks skärgård.

Patrick Olsson från Oskarshamn frestade gäddorna i Västerviks skärgård i slutet av augusti. Resultatet blev en sommargädda i fin kondition.
Med spinnaren Myran Toni i linandan kom hugget som Patrick väntat på. En 103 centimeter lång sommargädda slök betet och bjöd på en ordentlig fajt.
– Den kämpade rejält i tio minuter och drog iväg på tre rusningar, berättar Patrick i sin anmälan till 100-klubben.
När gäddan landats upptäcktes att trekroken var på väg att räta ut sig. Det gäller att ha marginalerna på sin sida.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta