Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Sommarnatt är öringnatt

När solen går ner är det dags att dra ut till de strömsatta uddarna. Där finns havsöringen om sommaren. Och just nu tycks fisket vara på topp.
Många upplever sommaren som en svår tid för havsöringfiske i havet. Och visst är det enklare när vattnet är kallt och öringen svulten i början av säsongen. Men sommarens havsöringar är en fisk än den vi möter om våren. Nu är den stark, skygg och stridbar. Att fiska den efter att solen gått ned ger mycket bättre odds. Flugfiske med räk-och fiskimitatioer  eller spinnfiske med små drag och spinnare ger utdelning till den som trotsar natten. Den senaste tiden har det kommit rapporter om fantastiska nattfisken efter, med västkustmått, riktigt fina havsöringar. Blanka, feta fiskar i vikter upp mot nästa tre kilo. Vattnen kring Tjörnbroarna, Hakefjorden och västra Orust är några av de platser som nämnts. Välj platser där vind och ström ger vattnet liv.
Anders Nicander

När solen går ner är det dags att börja havsöringfisket. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
8 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta