Fiskejournalens redaktion är nöjda och stolta över sommarnumret – och belönar sig med somrig läsning vid Säveåns strand. (Foto: Mathias Larsson) Fiskejournalens redaktion är nöjda och stolta över sommarnumret – och belönar sig med somrig läsning vid Säveåns strand. (Foto: Mathias Larsson)[/caption] " /> Sommarnumret i butik! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sommarnumret i butik!
Fiskejournalens redaktion är nöjda och stolta över sommarnumret – och belönar sig med somrig läsning vid Säveåns strand. (Foto: Mathias Larsson)

Fiskejournalens redaktion är nöjda och stolta över sommarnumret – och belönar sig med somrig läsning vid Säveåns strand. (Foto: Mathias Larsson)

Fiskejournalen nummer 7-8 finns nu i butikshyllorna. Precis som vanligt är den fylld med äventyr, tips och fiskeglädje. Du får bästa tipsen för sommarfiske, rätt taktik för regnbåge, proffstips för fjällfiske och dessutom – en bonustidning med 200 sidor extra läsning på webben.
I senaste Fiskejournalen hittar du också de återkommande avdelningarna Fisketipset, Landet Runt, Sanna Fiskehistorier, Prylguiden och Recordfisken. Förutom detta – en drös med intressanta och inspirerande artiklar.
Du hittar även artiklar om gös, gädda och abborre och hur du bäst fiskar i sommarvarma vatten. Gunnar Westrin guidar bland udda och effektiva beten för lax. Detta och mycket mer hittar du i Fiskejournalen nummer 7-8.
Dessutom får du som köper nummer 7-8 en extra digital tidning på 200 sidor, helt gratis.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta