Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
40 000 ålyngel sätts ut den 10 juli.
Sommen får 40 000 nya ålyngel den 10 juli

Den 10 juli släpps 40 000 ålyngel ut i Sommen. Tekniska verken genomför utsättningarna som en kompensation för den skada som vattenkraftverken gör.

Tekniska verken kommer att sätta ut 40 000 ålyngel den 10 juli. Detta görs för att kompensera för dom fullvuxna ålarna som dör i kraftverken då dom skall vandra nedströms.

Totalt sätts 125 000 ålyngel ut varje år. Ålarna kommer från England. Tekniska verket och även andra elleverantörer måste kompensera för den skada som blir på grund av vattenkraftverken.

– Ålen lever i ungefär femton år i våra sjöar och sedan är de redo att simma till havet för vidare färd till Sargassohavet och lek, säger Jakob Bergengren till Östgötatidningen.

Tekniska verken låter också yrkesfiskare fiska upp vuxen ål för att sedan transportera dessa ner till havet. Dessa ålar fiskas i Sommen, Roxen och i Glan.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fler sidofåror och andra fiskevårdsåtgärder är på gång i Mörrumsån. Här en sidofåra från Vittskövle. Foto: Martin Johansson
Mer pengar till Mörrumsån – detta ska åtgärdas först

Miljonerna regnar nu över sju vattensystem i södra Sverige. Det handlar om ett av Europas största vattenvårdsprojekt, Life Connects, som har sjösatts. Näst på tur är Mörrumsån, som ska rustas upp för de välkomna slantarna.

Det är Mörrums Kronolaxfiske som meddelar att de kan sätta igång med ett omfattande vattenvårds- och restaureringsarbete, efter att ha vunnit en upphandling hos Sportfiskarna inom Life Connects.
Delprojektet omfattar 1,5 miljoner, och är alltså en del projektet med syfte att förbättra ekosystemet i sju sydsvenska vattendrag. Totalt är denna satsning på 100 miljoner kronor.

Vi är förstås nyfikna på vad som har högst prioritet i Mörrumsån, och frågan går till fiskevårdsarbetaren Martin Johansson.
– Högst på prioriteringslistan är en lång sidofåra och kvillområde i Vittskövle, berättar Martin för Fiskejournalen.

Han berättar att det har försvunnit flera livsmiljöer genom årens lopp, och att några av dessa nu kan återställas tack vare projektet. Här kan ni se ett inslag om detta i SVT, och här kan ni läsa mer om Life Connects och vilka fler vatten som omfattas.

Du kanske även gillar detta