Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Flera exemplar av håbrand mötte sitt öde i garnet. Foto: Arkivbild
Sorg över nätfångst: Tre exemplar av håbrand

Två fiskare från Norge förstod att det satt något riktigt tungt i nätet, och de gissade på en stor hälleflundra. Men det visade sig vara tre exemplar av den rödlistade arten håbrand som fastnat.

Det är fiskarna Rayner Jakobsen och Odd Arne Forsland i Helgeland som rapporterar om sin ovanliga fångst i början av januari, och det ska klargöras direkt att de själva är bedrövade över händelsen.

De var alltså ute efter torsk, men av någon anledning hade alltså en gäng håbrand letat sig in mot det aktuella området och simmat in i näten, med döden som följd. Exemplaren, den största omkring 200 kilo, var för tunga för att lyfta ombord så de fick knytas fast i båten och bogseras i land.

– Det är ju en rödlistad fisk som man inte önskar att få i nätet, men som dessvärre hade simmat dit och dött. Jag hoppas att detta är ett resultat av att det blivit mer håbrand i fjorden, förklarar en av fiskarna för NRK.
Från forskarhåll spekuleras det i att dessa hajar har simmat upp från havet utanför Frankrike, av någon anledning. Norska Havsforskningsinstitutet meddelar att de kommer att dyka djupare in i frågan.
Här kan du se hela inslaget i NRK.

Relaterad nyhet från din region
6 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta