Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Flera exemplar av håbrand mötte sitt öde i garnet. Foto: Arkivbild
Sorg över nätfångst: Tre exemplar av håbrand

Två fiskare från Norge förstod att det satt något riktigt tungt i nätet, och de gissade på en stor hälleflundra. Men det visade sig vara tre exemplar av den rödlistade arten håbrand som fastnat.

Det är fiskarna Rayner Jakobsen och Odd Arne Forsland i Helgeland som rapporterar om sin ovanliga fångst i början av januari, och det ska klargöras direkt att de själva är bedrövade över händelsen.

De var alltså ute efter torsk, men av någon anledning hade alltså en gäng håbrand letat sig in mot det aktuella området och simmat in i näten, med döden som följd. Exemplaren, den största omkring 200 kilo, var för tunga för att lyfta ombord så de fick knytas fast i båten och bogseras i land.

– Det är ju en rödlistad fisk som man inte önskar att få i nätet, men som dessvärre hade simmat dit och dött. Jag hoppas att detta är ett resultat av att det blivit mer håbrand i fjorden, förklarar en av fiskarna för NRK.
Från forskarhåll spekuleras det i att dessa hajar har simmat upp från havet utanför Frankrike, av någon anledning. Norska Havsforskningsinstitutet meddelar att de kommer att dyka djupare in i frågan.
Här kan du se hela inslaget i NRK.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta