Sorglig historia om Indianlax

Indianlaxen Larry möttes av en öde sjö efter sin långa och besvärliga resa. Ingen av hans artfränder hade klarat sig.

Den hjärtskärande historien om ”den ensamme laxen Larry” illustrerar laxproblematiken på ett tydligt sätt. Kanske kan denna historia få även kraftbolagsdirektörer att förstå vikten av vandringsvägar?
1992 började laxen Larry sin vandring uppför Columbia river i västra USA. Han simmade mer än 1400 km uppför floder och strömmar och gjorde en höjdstigning på över 2000 meter. Han tog sig förbi åtta kraftverksdammar och lyckades undvika klorna från sina naturliga fiender som björnar, örnar och lodjur. När han nådde målet där han skulle leka – Idahos Redfish Lake – visade sig att han var helt ensam. Han var den enda laxen som klarat sig ända fram. Han döptes till Lonesome Larry.

Mjölkades för genernas fortlevnad
En fiskodlare fångade honom och biologer mjölkade honom för att kunna låta hans gener leva vidare. En indianlax dör efter att de har lekt och när Larry väl dog, stoppades han upp som en påminnelse om hans livsöde.
Miljörörelsen, fisketurismföretagare och den lokala befolkningen har sedan dess kämpat för att göra laxarnas väg upp lättare. Deras mål är att lägga ner de fyra, för fisken, svåraste dammarna vars elproduktion många anser kan ersättas med smartare elanvändning.
1997 lyckades ett antal Indianlaxhonor ta sig upp till Redfish Lake. Deras ägg befruktades med Larrys mjölke – en genetisk kombination som borde skapa en tuff vandrare.
Sedan dess har populationen återhämtat sig något och nu når ett tusental Indianlaxar sjön. En fantastisk förbättring sedan Larrys år, men långt ifrån de 30 000 som brukade vandra hit.

Maria Ålander

 


Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...