Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott. " /> Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Högar med asp hittades ihjälslagna. Foto: SFK Atletfiskarna
Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor

Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott.

Fiskeklubben berättade om händelsen på sin Facebook tidigare under onsdagen, med hoppet om att det ska komma in tips så att gärningsmännen kan gripas.

En del av utrustningen som användes. Foto: SFK Atletfiskarna

Atletfiskarna jobbar för ett levande fiske i Kolbäcksån, och just nu leker den fredade aspen runt Strömsholms slott.

”Sent igår kväll när fisketillsynen kom till slottet, lämnar 5 bilar området i hast. När vi kommer ner till muren vid slottet, blir vi både ledsna och förbannade. En ren slakt av aspen har genomförts, där man använt både huggkrok och golfklubbor som tillhygge, i syfte för att kunna få upp så många det bara går. Finns inga ord för att beskriva hur vi känner, när allt den kraft och tid vi lägger ner ideellt för att rädda artrikedomen i kanalen, missbrukas på ett sådant brutalt sätt”, skriver Atletfiskarna.

De kommer nu att ha förstärkt bevakning runt slottet så länge aspen leker, detta tilltag är brott mot fiskerilagen, och kan ge fängelse i upp till två år, meddelar klubben.

Läs mer om arbetet med aspen:

Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta