Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott. " /> Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Högar med asp hittades ihjälslagna. Foto: SFK Atletfiskarna
Sorgliga synen – slaktade lekande aspar med golfklubbor

Medlemmarna i SFK Atletfiskarna gjorde en sorglig upptäckt när de besökte Kolbäcksån i går kväll. Några hade genomfört en ren slakt på lekande aspar vid Strömsholms slott.

Fiskeklubben berättade om händelsen på sin Facebook tidigare under onsdagen, med hoppet om att det ska komma in tips så att gärningsmännen kan gripas.

En del av utrustningen som användes. Foto: SFK Atletfiskarna

Atletfiskarna jobbar för ett levande fiske i Kolbäcksån, och just nu leker den fredade aspen runt Strömsholms slott.

”Sent igår kväll när fisketillsynen kom till slottet, lämnar 5 bilar området i hast. När vi kommer ner till muren vid slottet, blir vi både ledsna och förbannade. En ren slakt av aspen har genomförts, där man använt både huggkrok och golfklubbor som tillhygge, i syfte för att kunna få upp så många det bara går. Finns inga ord för att beskriva hur vi känner, när allt den kraft och tid vi lägger ner ideellt för att rädda artrikedomen i kanalen, missbrukas på ett sådant brutalt sätt”, skriver Atletfiskarna.

De kommer nu att ha förstärkt bevakning runt slottet så länge aspen leker, detta tilltag är brott mot fiskerilagen, och kan ge fängelse i upp till två år, meddelar klubben.

Läs mer om arbetet med aspen:

Se upp i city – nu stiger asparna i Fyrisån!

Relaterad nyhet från din region
31 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta