Här kan vi snacka om en fångst som lyser upp tillvaron – trots att den minst sagt är anspråkslös i sin storlek. Daniel Andre Björndalen satte troligtvis norskt rekord när han fångade denna glasbult på hela 0.5 gram. Frågan är bara hur han lyckades få den att fastna på kroken …? " /> Spana in: Daniels rekordfisk ryms på pekfingret | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Daniel Andre Björndalen med sitt potentiella rekord. Foto: Vetle Westli
Spana in: Daniels rekordfisk ryms på pekfingret

Här kan vi snacka om en fångst som lyser upp tillvaron – trots att den minst sagt är anspråkslös i sin storlek. Daniel Andre Björndalen satte troligtvis norskt rekord när han fångade denna glasbult på hela 0.5 gram. Frågan är bara hur han lyckades få den att fastna på kroken …?

Kroken ryms också på toppen av pekfingret.

Det är norska sajten fiskeavisen.se som rapporterar om den ovanliga fångsten, som i sin litenhet väcker stor uppmärksamhet. Daniel Andre Björndalen är en mycket meriterad artjägare, och har fångat 131 olika arter efter den lyckade fisketuren med kompisarna i klubben SFK Galskap. De använde sig av metoden fönsterfiske vid samhället Dröbak söder om Oslo, och hade redan lyckats fångat närmare tio olika arter när det plötsligt dök upp ett stim med genomskinlig småfisk. Det visade sig vara arten glasbult som gått in på grunt vatten (Crystallogobius linearis på latin och krystallkutling på norska). Efter mycket trixande med enormt små krokar så hittade de slutligen en metod att locka fisken till hugg.

– Fisket handlar mest om att irritera de små fiskarna såpass mycket att de biter på kroken, berättar Daniel för fiskeavsen.no.

Enligt honom så har bara fyra personer tidigare i Norge fått arten att bita på krok, och när Daniel avslutade fiskafänget med att dra upp en ”bjässe” på 0.5 gram så gick det upp för honom att det norska sportfiskerekordet nog var slaget. Storfiskgränsen för arten ligger på 0.3 gram.

– Glädjen är svår att beskriva. Utgångspunkten är att man inte trodde att den arten skulle gå att fånga med krok, konstaterar den nöjde fångstmannen.

Hela historien kan ni läsa här!

Du har väl läst om hur bra vi mår av fiske:

Vi svenskar fiskar för miljarder – och mår bra av det

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta