En av höstens största applåder delar vi ut till ett gäng tappra öringvänner i Småland. Efter en heroisk insats har de fått öringen att frodas i den hårt pressade Döderhultsbäcken. " /> Spana in – storöringen är tillbaka i Döderhultsbäcken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Ett av många lekande öringpar i Döderhultsbäcken. Foto: Privat
Spana in – storöringen är tillbaka i Döderhultsbäcken

En av höstens största applåder delar vi ut till ett gäng tappra öringvänner i Småland. Efter en heroisk insats har de fått öringen att frodas i den hårt pressade Döderhultsbäcken.

Döderhultsbäcken i Småland.

Förra hösten skrev Fiskejournalen om den omfattade fiskdöden i Sverige som drabbade bland annat Döderhultsbäcken, där en person hittade 244 öringar som dött på grund av syrebrist. Man befarade dock att minst det dubbla hade dött.

Bäcken, som rinner mellan Eckern och Djupeträsk ner till Oskarshamn, har dessutom varit hårt drabbad av utsläpp, tjuvfiske, nedskräpning och olika vandringshinder. Med andra ord har det funnits stor oro för havsöringens framtid i vattendraget. Vi skriver ”har funnits”, eftersom det nu ser betydligt ljusare ut.

Projektet ”Havsöringarnas ynglingar” som startade 2010 har nämligen gett väldigt gott resultat. Ett gäng entusiaster bestämde sig för att återigen göra Döderhultsbäcken till en perfekt lekplats för havsöringen, och nu är förutsättningarna bättre än någonsin.

Två av frontfigurerna är Mathias Sabel och hans son Sixten, som uppmärksammats i tidningen Östra Småland för sina insatser.

De och sex andra personer har lagt mellan 200–300 timmar per person och år för att få fisken att trivas, och de senaste åren har belöningen kommit simmandes i form av flera stora öringar.

2017 var ett fantastiskt år för den ideella föreningen, då de räknade till 100 lekande öringpar. Nu siktar de ännu högre!

– Vi har ett mål om 200 lekande par år 2020. Förhoppningsvis är vi på väg åt rätt håll om vi även nästa år får hjälp med muddringen innan den fredade perioden börjar, säger Mathias Sabel till Fiskejournalen.

En storöring som fångades på bild under vattenytan.

Förra året bar de exempelvis 650 spannar med lekgrus ner i vattnet, och de har rensat bäcken från både cyklar, plast och omkullfallna träd. Arbetet har skett i det tysta, eftersom det parallellt med deras arbete funnits stora problem med tjuvfiske, där folk håvat upp lekande öring. Nu vill de dock informera allmänheten om framgångarna i Döderhultsbäcken, med hoppet om att alla ska ta ansvar för öringbeståndet och vattenmiljön.

– Om fem år hoppas vi på att ha lekande fisk uppströms sjön Djupeträsk där det finns exemplariska lekbottnar, också upp mot sjön Eckern. Båda förhoppningarna kräver dock insatser från markägare och Oskarshamns kommun då båda tyvärr idag är blockerade av vandringshinder. Vi har haft fisk hela vägen upp dit men där tar det stopp för de allra flesta tyvärr, säger Mathias som även vill se hela sträckan fredad och ett fiskeförbud vid inloppet och kring Badholmen.

Nu hoppas det flitiga gänget på regn i rikliga mängder, så att fler och större fiskar kan leta sig upp mot de nya lekplatserna.

Läs ett stort reportage om Mathias, Sixten och deras insatser här!

Läs om fler öringhjältar i Fiskejournalen:

Jessica jobbar för den vilda öringens överlevnad

 

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta