Spännande fiskar från västkusten

Markus Lundgren berättar om havsfiske och alla spännande arter som lockar i djupet.

Markus Lundgren berättar om havsfiske och alla spännande arter som lockar i djupet.

När Sportfiskemässan går av stapeln den 21-23 mars, kommer biologen och havsfiskaren Markus Lundgren att sätta fokus på västkusten. På mässans scen visar han en kavalkad av spännande arter.
Västkusten bjuder fortfarande på en rejäl biodiversitet. Här finns vrak, grund, klippbranter och sandbottnar med mängder av spännande arter att fiska på – eller vad sägs om berggyltor, hälleflundror, havskatter, snultror, rockor, blekor, havsål eller havsmus?
Markus Lundgren är ansvarig för västerhavsfrågor hos Sportfiskarna och är starkt engagerad i både miljö- och fiskefrågor som rör Kattegatt och Skagerack. På Sportfiskemässans fredag kommer han att visa och berätta om alla de små, stora, märkliga och färgglada fiskar som västkusten har att bjuda på.

Stor eller liten
Det mest spännande med havsfiske är att vad som helst kan hugga, säger Markus som älskar artrikedomen och menar att en liten snultra kan vara lika häftig som en stor torsk.
– Jag blir mycket gladare för en liten fisk som är stor för sin art och jag jagar gärna efter udda arter som skäggtorskar, bergvarar och paddtorskar.
Att både mängden fisk och mängden arter länge haft en nedåtgående trend på västkusten, är något som Markus kämpar för att vända på. Och kanske finns det små ljusglimtar?
Kom och lyssna på västkustföredraget klockan 12.00, fredagen den 21 mars på mässans stora scen.
Ladda ner hela scenschemat här.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...