Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Mattias Jonsson med en blåkäft på 1090 gram.
Spännande havsfiske med många arter

Blåkäft, fenknot, paddtorsk, glyskolja. De havslevande fiskarterna är många och spektakulära, även på vår svenska västkust.
Havsfiskeåret 2014 blev en salig blandning av nya arter, drömfiskar och uteblivna arter. Ett gäng målmedvetna havsfiskare drog intressanta rekordfiskar som blåkäft, tunga och brunsnultra.
Ni som är intresserade av små och stora fiskar från havet, kan läsa allt om det gångna årets resultat i senaste numret av Fiskejournalen. Artikeln som heter ”Havsfiskeåret” är skriven av havsfiskelegendaren Leif Krause. Finns i butik nu och en vecka till.
Och du, glöm inte att rapportera årets fångster till Sportfiskarnas Storfiskregister.

Maria Ålander

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta