På sensommaren ser man ibland stora mängder makrill som lojt simmar med öppen mun alldeles invid stranden. Fenomenet brukar orsaka fiskefrossa hos åskådaren men makrillen äter plankton och är inte särskilt intresserad av drag och flugor.
– När makrillen ganar ä de ingen idé att fiska etter en, sa en gammal Tjörnbo till mig en gång när jag timme efter timme försökte få makrillen som simmade runt bryggan att hugga. ”Ganar” betyder att makrillen äter plankton som den silar ur det varma sensommarvattnet.
Då är det ofta bättre att söka makrillen någon annan stans där den jagar fisk. Och det gör den lite var stans så här års. Just nu hittar du den till och med långt inne på meterdjupt vatten.
Läs fler notiser om makrill här.
Anders Nicander
Nyheter

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.
Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.
Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.
Tipset är att använda mycket små krokar.
Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.