[/caption] " /> Spåra fisken med app | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Spåra fisken med app

Ett av de fartyg som deltog i HaV:s test med elektronisk spårbarhet av fisk var Almy west från Karlskrona. Fiskaren Daut Osdantaj knappar in uppgifter för en fiskelåda med hjälp av en RFID-handläsare. Slutdestination för fisken är livsmedelsbutiker i Sverige. (Foto: Mårten Gustavsson)

I framtiden kommer du att kunna följa fiskens väg från havet till butiken med hjälp av en app i mobiltelefonen. Det menar Havs- och vattenmyndigheten som nu söker 26 miljoner kronor av EU till ett projekt kring spårbarhet.
Havs- och vattenmyndigheten (HaV) vill använda RFID-tekniken för att märka upp fisklådor. En teknik där radiovågor används för att överföra information med hjälp av en elektronisk etikett, en så kallad tagg. RDIF-tekniken (Radio Frequency Identification) används redan nu till biltullar, busskort, betalstationer, pass och stöldskydd i butiker.

HaV menar att RFID kommer ge möjlighet till bättre kontroll och säkerställa att Sverige inte överskrider tilldelade fiskekvoter. Det blir också enklare att kontrollera att yrkesfiskarna följer de regelverk som finns på fiskets område. Den nya tekniken kommer även att ge fördelar till slutkonsumenten.
– Med vår modell kan konsumenten via ett enkelt tryck på en app i mobiltelefonen följa fiskens väg. Han eller hon kan exempelvis få veta var och när fisken fångats, vilka redskap som använts och när den landats i hamn, säger Mårten Gustafsson, utredare på HaV.
HaV söker nu 26 miljoner från EU för att köpa in handburna läsare, som i första hand ska kunna erbjudas yrkesfiskare till ett introduktionspris. Dessutom söks bidrag för att bygga upp HaV:s databas och utveckla applikationer för mobiltelefoner, så kallade appar.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta