Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Storspiggen breder ut sig i Östersjön, på bekostnad av bland annat gädda och abborre.
Spiggen hotar gäddan och abborren i Östersjön

Spiggen har ökat kraftigt i Östersjön och riskerar att ställa till med stora problem för gäddan och abborren. Nu skall SLU kartlägga den lilla fisken.

Spiggen har ökat kraftigt under dom senaste åren i Östersjön. Den kan ställa till med stora problem i havet. Spiggen är ett hot mot bland annat gäddan och abborren.

Den konkurrerar på många sätt. Den äter ynglens mat. Den äter även själva ynglen och rommen som kommer från gäddan och abborren.

– När det finns mycket spigg så lyckas inte reproduktionen av abborre och gädda. Då försvagas bestånden, säger Jens Olsson, forskare hos SLU, till Sveriges Radio.

Spiggen konkurrerar med flera andra arter på flera olika sätt och nu när den har ökat kraftigt så blir den ett hot mot dessa arter och mot Östersjön. Nu skall Jens Olsson kartlägga spiggen på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta