Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Splash är svenska mästare för fjärde gången i rad. Foto: Privat
Splash metemästare igen – klart för VM i Serbien

Svenska mästare som ska ut på internationella upptåg uppmärksammar vi gärna. Nu står det klart att fiskeklubben Splash från Göteborg får representera Sverige under VM för klubblag i Serbien 2021. 

Splash såg nämligen till att fiska hem årets SM för klubblag i internationellt mete, som avgjordes vid Karls Grav i Vänersborg. Arrangörsklubben Splash lyckades vinna tre av fyra sektioner, med Constellation från Stockholm som silvermedaljörer och Lidköping på tredjeplats.
Detta var fjärde gången i rad som Splash blev svenska mästare, och i segerlaget ingick Andreas Sandberg, Shaun Keavney, Anssi Lehtevä och Mikael Tono, med coacherna Claes Hedström och Henrik Bengtsson.

Skitfiske på er i Serbien, hälsar vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta