[/caption] " /> Spöfångad haj på 1,1 ton blir världsrekord | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Spöfångad haj på 1,1 ton

Världens genom tiderna näst största sportfiskefångade fisk togs i Norge i förra veckan. Fisken – en haj av arten håkäring – vägde 1,1 ton.

Från Norge kommer en hissnande rapport om en håkäring som om den godkänns kommer att vara ett svårslaget världsrekord.
Asegir Alvestad i TeamMustadNorway satsade på riktigt stor håkäring i Nedstradsfjorden utanför Boknafjorden. Fisket bedrevs på 700 meters djup och mitt i natten högg hajen som efter en och en halv timmes kamp kunde mätas och vikten kunde uppskattas. Måtten var 4.79 meter i läng och 2,66 meter i omkrets. Enligt den tabell man använder för att beräkna vikten skulle det inneböra en vikt på ganska exakt 1100 kilo.
Fisken är anmäld till IGFA för att eventuellt godkännas som världsrekord.
Asegirs haj är förmodligen den näst största fisk som någonsin fångats vid sportfiske. Allra störst är en vithaj på 1,2 ton.
Enligt IGFA:s hemsida är den gällande rekordvikten 775 kilo, men så sent som förra sommaren tog välkände svenske havsfiskaren Magnus Durell en håkäring på hela 824 kilo. Bägge de senare fiskarna togs i Trondheimsfjorden.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta