Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Spöknäten skördar liv

Kvarglömda redskap med maskor av syntetmaterial sprider död i våra hav. (Foto: Anders Nicander)

Många gånger har vi berättat om det fasansfulla lidande som orsakas av nät, ryssjor och burar som blivit kvar på havets botten. Häromdagen berättade Göteborgs Posten om satsningar som görs för att ”fiska upp” redskapen.
Efter att själv ha varit med om att plocka upp spökryssjor i vattnen kring Tjörn kan man inte annat än jubla åt varje meter nät och varje tappad bur som havet räddas från. Skelett av fiskar, döda och döende fiskar och fiskar som kämpar för sina liv för att inte ätas levande av de hundratals krabbor som gått in i den borttappade ryssjan. Sådan är verkligheten i en bur ryssja eller ett nät som år efter år ligger kvar på havets botten.
Enligt beräkningar som Havsfiskelaboratoriet i Lysekil gjorde i början av 1990-talet så tappas det 167 kilometer nät varje år bara i den svenska delen av Östersjön.
Svenska yrkesfiskare erbjuds möjligheten att ta upp spöknät mot ersättning.
För att läsa GP:s artikel klicka här.
Här nedan kan du se ett filmkilpp om spöknät.
Anders Nicander

httpv://www.youtube.com/watch?v=hL9b5F581XA

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta