Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Spöknäten skördar liv

Kvarglömda redskap med maskor av syntetmaterial sprider död i våra hav. (Foto: Anders Nicander)

Många gånger har vi berättat om det fasansfulla lidande som orsakas av nät, ryssjor och burar som blivit kvar på havets botten. Häromdagen berättade Göteborgs Posten om satsningar som görs för att ”fiska upp” redskapen.
Efter att själv ha varit med om att plocka upp spökryssjor i vattnen kring Tjörn kan man inte annat än jubla åt varje meter nät och varje tappad bur som havet räddas från. Skelett av fiskar, döda och döende fiskar och fiskar som kämpar för sina liv för att inte ätas levande av de hundratals krabbor som gått in i den borttappade ryssjan. Sådan är verkligheten i en bur ryssja eller ett nät som år efter år ligger kvar på havets botten.
Enligt beräkningar som Havsfiskelaboratoriet i Lysekil gjorde i början av 1990-talet så tappas det 167 kilometer nät varje år bara i den svenska delen av Östersjön.
Svenska yrkesfiskare erbjuds möjligheten att ta upp spöknät mot ersättning.
För att läsa GP:s artikel klicka här.
Här nedan kan du se ett filmkilpp om spöknät.
Anders Nicander

httpv://www.youtube.com/watch?v=hL9b5F581XA

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta