Tiotusentals svenska sportfiskare åker varje år till Norge på semestern, för att antingen fiska i havet eller i laxälvar. Nu kan de få tänka om. Gränserna kan nämligen vara stängda hela sommaren. " /> Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Sportfiskare drabbas – kan bli Norgestopp hela sommaren

Tiotusentals svenska sportfiskare åker varje år till Norge på semestern, för att antingen fiska i havet eller i laxälvar. Nu kan de få tänka om. Gränserna kan nämligen vara stängda hela sommaren.

Det är väntans tider för många med anledning av coronavirusets härjningar. Många har redan fått ställa in sina utlandsresor, och Fiskejournalen har tidigare skrivit om hur fiskecamper och guider i Norge drabbas hårt sedan gränsen stängdes och tillflödet av kunder minskade dramatiskt. Nu kan även de svenskar som bokat in resor senare delen av sommaren få styra om sina planer.

Norge har nämligen ansökt hos EU om att kunna förlänga kontrollerna 90 dagar efter den 15 maj, dit stängningen sträcker sig nu. Det innebär, om planerna verkställs, att det kommer att vara inresestopp i landet till åtminstone mitten av augusti.

Fiskejournalen uppmanar er inte att avboka resor, åtminstone inte förrän det är absolut nödvändigt, men det kan vara läge att göra en reservplan. Här nedan tipsar vi om fiske på svensk ”hemmaplan”.

Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta