Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Hösten är en säsong då många fiskar angrips av svampangrepp. Dessa kan drabba flera olika arter och så småningom leda till döden. Här en svampangripen lax som fångats vid gäddfiske. Foto: Fredrik Salomonsson

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Sommaren 2016 undersökte SVA och Finlands motsvarighet Evira orsaken till att döda och sjuka laxfiskar observerats på flera platser. Arbetet med kartläggningen av fiskars hälsotillstånd har därefter fortsatt, och underlättas nu av en mobilvänlig rapporteringsportal. I den kan observationer av sjuk, skadad och död fisk rapporteras.

”Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen.”

– Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen. Det är jättekul att det dyker upp mer rapporter om annat än laxfisk nu när vi underlättat rapporteringen av andra arter. Det är också kul att det kommer rapporter från Finland, hälsar Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA.

Hon berättar att det i dagsläget inkommit 123 rapporter, och att dessa varit relativt jämnt fördelade under året. Många kommer från norrlandsälvarna Torneälven och Indalsälven, men även flera observationer från Ätran och Mörrum har inkommit.

Umeälven tycks vara hårt drabbad i år, men rapporteringen till SVA har varit bristfällig. Samma situation kan även gälla för andra vattensystem. Därför hoppas Charlotte Axén att fler uppmärksammar rapporteringsmöjligheten samt använder sig av den för att SVA ska kunna jobba mer proaktivt för en bättre vildfiskhälsa.

Hur ska man då hantera fisk som är sjuk eller skadad?

”Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna”

– Generellt ska man såklart försöka hantera fisk så varsamt som möjligt vid fångst och avkrokning. Det blir ännu viktigare när fisken är sjuk, eftersom den redan är nedsatt. Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna, då det är en smittsam tumörsjukdom. Kraftigt svampangripen fisk, som är så dålig att den nästan är död, kan man avliva under förutsättning att det är tillåtet att fiska just då, att den håller tillåtna mått och att man är beredd att räkna den i sin fiskekvot om man har en sådan. Så det är en avvägningsfråga huruvida man ska låta naturen ha sin gång eller inte. Har fisken inte svamp eller lymfosarkom kan det läka ut, berättar Charlotte Axén.

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Här kan du rapportera in dina observationer.

Här kan du se alla tidigare rapporter.

Här kan du läsa mer om SVA:s kartläggning av fiskars hälsa.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Satsning på storgäddor i Storsjö blev succé

Folket i Jämtland/Härjedalen sitter på en kassakista – utan att många vet om det. Det vill Sussi Stridh ändra på. Hennes initiativ Norrskensgädda i Storsjö Kapell har blivit en dörröppnare till ett nytt fiskeparadis. Varje vecka 38 bjuder hon in gäddfantaster över hela landet till det lilla fjällsamhället i västra Jämtland, som tidigare varit mest känt

Nu satsas det miljoner på återvinning av båtar

Är det dags för din gamla trotjänare att gå i pension? Då är det kanske rätt läge nu, eftersom Havs- och Vattenmyndigheten finansierar en spännande satsning. De har nämligen inrättat en skrotningspremie på 2 miljoner kronor, där båtar upp till tre ton kan lämnas kostnadsfritt till Båtretur för återvinning Skrotningspremien gäller som längst fram till

Metefilm med massor av hugg

Andreas Liljegren har klippt ihop lite sköna sekvenser från sina meteäventyr i Anten. Braxnar och sutare suger i sig beten och avslöjar samtidigt intressanta beteenden. – Jag blir ofta förvånad när jag ser på filmerna efteråt. Tolkningar jag gjort ovan ytan stämmer ofta inte alls med det som sker vid botten. På så sätt kan

Nu ska skiten i populärt öringvatten hittas

Fjäll-ån Enan i Jämtland är ett klassiskt och populärt öringvatten. Men även solen har sina fläckar. Under flera år har det nämligen uppmätts höga halter av E.coli i ån, som rinner längs den norska gränsen från Sylmassivet och vidare väster om Blåhammarfjället till Enkroken. Detta har förbryllat tjänstemän på både Länsstyrelsen och Åre kommun, eftersom bakterien är

Filmat drömhugg från Lappland

När Lenny Nilsson skickade iväg sitt skeddrag över den lappländska sjön var målet att locka en storgädda till hugg. Men fisken han krokade väckte ingen större uppståndelse – förrän en fantastisk abborre visade sig i ytan! Att hela härligheten filmades gör ju inte saken sämre.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Sålde laxspöna – nu fick han drömabborren

Henrik Forsberg från Åmål är nog en av Sveriges lyckligaste sportfiskare just nu. På tisdagskvällen passerade han nämligen drömgränsen på abborre med en skönhet på 2.09 kilo. Henrik har tidigare varit en flitig laxtrollare, men när sonen William övertalade honom att satsa på predatorfiske i stället så sålde han laxutrustningen och drog sig inåt mot

Westrin vilar helt från Facebook

Fiskeprofilen, författaren och debattören Gunnar Westrin i Råneå har hoppat av Facebook. Så här motiverar han detta: ”Hej folkens. Kanske är jag en svikare men efter en massa år på fejjan kändes det helt ok att ta farväl, inte till vännerna utan till fenomenet. Märker redan nu jag saknar grejen, men känner mig samtidigt fri

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...