" /> Sportfiskare ska fånga piggvar till avel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Vilket landskap representeras av en piggvar? Foto: Nicklas Kolbeck
Sportfiskare ska fånga piggvar till avel

Piggvarsbestånden i Danmark ska bli större och mer bärkraftiga. För att nå dit har forskare startat ett samarbete med sportfiskare, som går ut på att fisk som fångas under leksäsongen töms på ägg och mjölke. Därefter föds yngel upp och sätts ut i samma vatten som föräldrarna kom ifrån.

Om några månader leker piggvaren på grunt vatten till många sportfiskares glädje. Men bestånden är under press och runt de danska öarna Bornholm och Fyn kommer fångade fiskar att ingå i DTU-Aquas nya forskningsprojekt, i vilket ägg befruktas och utvecklas i fångenskap. När ynglena är 5-8 centimeter flyttas de från odlingstankar i Limfjorden till den vilda miljön där föräldrarna fångades. Forskning visar nämligen att piggvarar tycks trivas i sin bekanta närmiljö.
– Vi har exempel på piggvarar som inte har rört sig mer än 20-30 kilometer från det ställe där de vuxit upp, säger biologen Mads Christoffersen till Danmarks Radio.

Tanken är att projektet ska utvecklas och även innefatta utsättningar på Jyllands västkust. Insatserna bekostas av intäkter från de fiskekort som är obligatoriska vid danskt kustfiske.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta