Sportfiskarna anmäler muddring i Viskan

Flod- och havsnejonöga, ål, olika musslor, lax och havsöring hotas av muddringarna. (Foto: Lars Vallin)

Sportfiskarna anmäler nu en rensning i Dran och Viskan av Viskaåns Sänkningsföretag till Länsstyrelsen i Hallands län.
Skälet till anmälan är att Länsstyrelsen enligt uppgift till Sportfiskarna har godtagit en anmälan om rensning utan att meddela tillräckliga försiktighetsmått/förbud. Sportfiskarna menar att länsstyrelsen i första hand ska förbjuda verksamheten. I andra hand måste försiktighetsmått till som begränsar miljöpåverkan av rensningen.
Sportfiskarna blev kontaktade om ärendet av Per Ingvarsson, vattenvårdsingenjör, lokal fiskevårdare och ordförande i Sportfiskarnas Hallandsdistrikt. I berörd vattenförekomst finns följande skyddsvärda arter som kan hotas av åtgärden: flat dammussla, spetsig målarmussla, äkta målarmussla, ål, flodnejonöga samt havsnejonöga. Den nu sökta rensningen skulle även medföra en kraftig sedimentation av nedströms liggande bottnar till skada för bland annat lax och havsöring.
Enligt Sportfiskarnas mening finns det starka skäl att förbjuda sökt verksamhet eftersom den, särskilt i förhållande till dess omfattning och begränsade nytta, kommer att medföra allvarlig skada på miljön. Det är oklart i vilken omfattning verksamheten är pågående varför länsstyrelsen måste agera omedelbart.
Läs Sportfiskarnas tillsynsanmälan här.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...