Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna i Bryssel

Projektet "Låt vildlaxen vandra hem" är ett samarbete mellan Sportfiskarna och kommunförbundet i Norrbotten. Här Glenn Douglas (längst till höger) i möte med Carla Montesi. (Foto/källa: Sportfiskarna.se)

Projektet ”Låt vildlaxen vandra hem” är ett samarbete mellan Sportfiskarna och kommunförbundet i Norrbotten. Nu har man varit i Bryssel och träffat representanter för EU-parlamentet och kommissionen för att försöka påverka förvaltningsplanen för Östersjölax.
Sportfiskarna rapporterar att en delegation från Låt vildlaxen vandra hem nyligen besökte Bryssel för att informera om problemen för våra vildlaxbestånd. Man fick träffa Marek Gróbarczyk från EU parlaments fiskeutskott och Carla Montesi, generaldirektoratet för havsfrågor och fiske. Delegationen från Sportfiskarna informerade bland annat om de senaste årens svaga återvandring av lax till hemälvarna.
– Diskussionen var öppen och hjärtlig, anser Glenn Douglas, Sportfiskarnas projektansvarige för Låt vildlaxen vandra hem.
Glenn medar att det är av största vikt att EU förstår att ”laxen är en ovanligt viktig fisk”.
– Vi poängterade att sportfiskare och lokalbefolkning runt hemälvarna kräver mycket större inflytande i förvaltningsfrågan, säger Glenn på Sportfiskarnas webbsida.
Läs mer på Sportfiskarna.se.
Vill du läsa fler notiser i temat EU? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta