Ny fångstdatabank för sportfiskare

Databanken ska bland annat användas till att bedöma fisketryck, sätta fiskeregler och utveckla sportfisket

Nu kan du registrera dina fångster i en ny fångstdatabank på nätet. Förutom att den fungerar som en digital fiskedagbok, kommer uppgifterna utgöra ett viktigt underlag för forskningen.
Det är Sportfiskarna i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet som lanserar den nya Fångstdatabanken. Tanken är att den ska vara enkel att använda och att sportfiskaren själv ska känna att det är kul och viktigt att registrera sina fångster. Hittills har svenska myndigheter suttit och gissat hur mycket fisk som sportfisket fångar. Med bättre underlag, finns det bättre förutsättningar att bedöma fisketryck, sätta fiskeregler och utveckla sportfisket.
– Fångstdatabanken fungerar just som en bank. Ju mer man sätter in, desto mer får man ut. Räntan kan bli ett bättre fiske i framtiden, säger Peter Belin på Sportfiskarna.
Extra värdefull blir informationen från de fem stora sjöarna, Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Eftersom det här råder fritt handredskapsfiske, har fångsterna hittills varit svåra att kartlägga.
– Nu vill vi gärna ha sportfiskarnas hjälp att utveckla Fångstdatabanken. Prova den och kontakta oss gärna och lämna synpunkter, så kan vi tillsammans förbättra funktionerna, uppmanar Peter Belin.
Fångstdatabaken finns på www.svenskafiskevatten.se
Se ”Fångstdatabanken” i menyn längts upp till vänster.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...