EU-parlamentarikern Jytte Guteland med vår knapp: Ny lagstiftning för vatten - ja tack! (Foto: Glenn Douglas) EU-parlamentarikern Jytte Guteland med vår knapp: Ny lagstiftning för vatten - ja tack! (Foto: Glenn Douglas)[/caption] " /> Sportfiskarna på besök i Bryssel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna på besök i Bryssel
EU-parlamentarikern Jytte Guteland med vår knapp: Ny lagstiftning för vatten - ja tack! (Foto: Glenn Douglas)

EU-parlamentarikern Jytte Guteland med vår knapp: Ny lagstiftning för vatten – ja tack! (Foto: Glenn Douglas)

Sportfiskarna: Representanter för Sportfiskarna besökte Bryssel i förra veckan för att uppvakta politiker i parlamentet och handläggare på kommissionen och den svenska EU-representationen.
Frågorna som diskuterades var främst Sveriges genomförande av vattendirektivet, EU:s laxplan och EU:s gemensamma fiskeripolitik. En annan viktigt fråga som togs upp var att mer pengar ur den europeiska fiskerifonden bör gå till miljö- och fiskevårdsåtgärder istället för subventioner till fiskeflottan. Särskild vikt lades även vid att träffa nya svenska ledamöter i parlamentet för att informera om Sportfiskarnas arbete och skapa goda förutsättningar för givande samarbeten framöver.
Sportfiskarna har sedan flera år tillbaka haft goda kontakter med EU-kommissionen och fortlöpande bidragit med information om hur miljödomstolarna oftast ignorerar tillämpningen av vattendirektivet. Förbundet skickade även förra vintern ett gemensamt brev med WWF, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen om hur vi upplever Sveriges bristande genomförande av vattendirektivet.
Påstötningar från EU positivt för Vattenverksamhetsutredningen
Nyligen skickade EU-kommissionen ett brev till regeringen där man är kritisk mot Sveriges genomförande av vattendirektivet, och man vill ha svar på ett flertal frågor. Kommissionen menar bland annat att miljökvalitetsnormerna inte verkar vara bindande vid tillståndsprövning i domstol och vill att Sverige återkommer med besked om på vilket sätt enskilda ägare måste söka tillstånd för sin verksamhet och är skyldiga att betala för de åtgärder som krävs för att nå god vattenstatus. Kommissionens brev sätter förhoppningsvis större press på regeringen att vidta åtgärder för att miljöanpassa vattenkraften genom att exempelvis införa Vattenverksamhetsutredningens förslag i svensk lag.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta