Sportfiskarna: ”Rädda ålen – gör vattenkraften miljövänlig”

Märkt av vattenkraften. Föryngringen av ål hindras av kraftverkens turbiner. Det har bidragit till att arten i dag är akut utrotningshotad. Tyvärr föreslår regeringen ett uppehåll vad gäller krav på anpassning av den småskaliga vattenkraften. - Detta riskerar att helt omintetgöra den akut nödvändiga miljöanpassningen som krävs om vi vill rädda ålen från utrotning, skriver Sportfiskarna i en debattartikel. Foto: Ingemar Alenäs

EU-kommissionen har nyligen föreslagit att ålfisket i Östersjön ska förbjudas. Åtgärdens syfte är att rädda ålen från utrotning. Sportfiskarna efterlyser nu en annan diskussion i den politiska debatten. – Det är uppenbart att ålen inte kan räddas utan att krav också ställs på kraftindustrin, skriver Sportfiskarnas förbundsordförande och generalsekreterare i en debattartikel. 

I dag åker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Luxemburg för att delta i besluten om nästa års fiskekvoter i Östersjön. Tuffa förhandlingar väntas, inte minst eftersom EU-kommissionen har föreslagit ett omdiskuterat totalstopp för ålfisket. Men kanske borde en annan åtgärd också diskuteras – den om att mängder av ålar slaktas i kraftverk? Det anser i alla fall Sportfiskarna, som nyligen har skrivit en debattartikel i Altinget.
– Märkligt nog är tanken att dödligheten i fisket ska begränsas genom regleringar och förbud medan dödligheten i vattenkraften ska minskas genom frivilliga insatser från kraftindustrins sida, skriver generalsekreterare Sten Frohm och förbundsordförande Joakim Ollén.

”Ska vi rädda ålen måste vi sätta stopp för att de slutar sina liv i kraftverkens turbiner”

– Ska vi rädda ålen måste vi sätta stopp för att de slutar sina liv i kraftverkens turbiner. Annars har vi inte vunnit något med att offra hela ålfisket, menar de.

Läs hela debattartikeln här.

Du har väl inte missat vår kampanj för landets rinnande vatten? Den syftar bland annat till att ge ålen – och andra lekvandrande arter – fri passage förbi hindrande kraftverk. Här kan du läsa mer och engagera dig.

Här kan du läsa om att leksugna ålhonor fastnar i Ätrans kraftverk.

Hans Hällman

Publicerad: 09 October 2017
Av: Hans Hällman